Nie potrzeba do tego nadzwyczajnych umiejętności. Natomiast myśl o tym, że musimy spędzić dłuższą chwilę w kuchni odstrasza nas od własnoręcznego pieczenia. Dlatego w tym artykule dowiesz się w jaki sposób możesz wykonać fit ciastka nie używając w tym celu piekarnika i nie spędzając długich godzin w kuchni.
SKŁADNIKI:
* proporcje składników zależą od własnych upodobań oraz od rodzaju ciastek, które chcemy upiec.
miód
płatki owsiane
siemię lniane
ziarna słonecznika
pestki dyni
otręby pszenne lub owsiane
skórka pomarańczy
mix orzechów
żurawina
suszone owoce
sok pomarańczowy
Suche składniki podgrzewamy i prażymy na patelni do momentu nabrania przez nie złocistego koloru. Następnie (opcjonalnie) wlewamy pół szklanki soku pomarańczowego i ciągle podgrzewając czekamy aż wsiąknie w składniki. Na koniec dodajemy miód i mieszamy wszystko razem. Pozwalamy delikatnie ostygnąć i wykładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką równomiernie rozprowadzamy masę i ugniatamy aby składniki lepiej do siebie przywarły. Na koniec wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Po schłodzeniu kroimy na kawałki i gotowe!
Ciastka sprawdzą się jako idealna przekąska lub jako drugie śniadanie czy deser. Są idealne do zapakowania do torebki lub dla dziecka do szkoły. Przez parę godzin nie wymagają przechowywania w lodówce. Są bardzo słodkie ale zarazem wnoszą do naszej diety sporo witamin i minerałów. Płatki owsiane utrzymają uczycie sytości przez kilka godzin. Orzechy wprowadzą do naszego dziennego menu trochę zdrowych tłuszczy a sok pomarańczowy przełamie słodkość miodu. Oczywiście podane składniki są przykładowe i możesz dodać do ciastek cokolwiek Ci się podoba. Smacznego !
byle co a nie przepis!
Ale wypróbowała Pani i się nie udały?
Mniam 🙂 Dziś zrobię. Uwielbiam słodkie, ale tylko takie mogę jeść bez wyrzutów sumienia. Moje dzieci też uwielbiają różnego rodzaju słodkie zdrowe przekąski <3