fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Zdrowe śniadanie na słodko. Przepisy, które musisz wypróbować!




Chcesz zmienić styl odżywiania na zdrowszy, ale nie wyobrażasz sobie porannej kawy bez słodkich dodatków ? Jeśli tak to zebraliśmy kilka przepisów, które pozwolą Ci na wprowadzenie pozytywnych zmian. Możesz korzystać z nich codziennie, robiąc śniadanie dla całej rodziny czy przygotowując posiłki do pracy/szkoły. Przede wszystkim zacznij stosować zdrowe zamienniki oraz owoce jako dodatek. Dzięki temu zmniejszysz ochotę na cukier. Spróbuj! Gwarantujemy satysfakcję, ogromną przyjemność przy jedzeniu i uśmiech na twarzy !
Pamiętaj, że jest to początek dobrych zmian, które warto wprowadzać, nie jako chwilową dietę, a styl życia.



OWSIANE RACUCHY Z JABŁKIEM

Składniki:

8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki mąki owsianej

2 jajka

6 łyżek kefiru

4 łyżki mleka roślinnego

małe jabłko

2 łyżeczki cynamonu

½ łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka erytrolu lub ksylitolu ( są to zdrowe zamienniki cukru o obniżonym indeksie glikemicznym, warto o nich poczytać i zakupić) jeśli ich nie posiadasz możesz użyć banana, który nada słodyczy twoim racuchom

Przygotowanie:

Jabłko zetrzeć na małych oczkach i dodać resztę składników. Odstawić na 10 min. Smażyć na patelni bez tłuszczu (przyda się malutka patelnia idealna do pankejków, placków ).

PUDDING CHIA

Składniki:

3 łyżki nasion chia

banan

kefir lub mleko roślinne

cynamon

garść orzechów włoskich

ulubione dodatki ( u mnie jest to czerwona porzeczka i pokrojony batonik
z daktyli i orzechów )

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem i wymieszać
z nasionami chia, cynamonem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Przełożyć do słoiczka i zalać kefirem lub mlekiem roślinnym. Odstawić do lodówki na noc. Rano wstajemy i śniadanie gotowe.

Smacznego !



OWSIANKA NA BOGATO

 Składniki:

65 g płatków owsianych

odrobina mleka roślinnego

½ jabłka

2 łyżki siemienia lnianego

odrobina orzechów włoskich

ulubione dodatki na wierzch

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na ok 10 min. Dodać kilka łyżek mleka roślinnego, zmielonego siemienia lnianego (zmielić można np w młynku do kawy), posiekanych orzechów,  jabłka startego na małych oczkach, trochę cynamonu
i wymieszać. Smacznego !

Jeśli powyższe receptury Ci się spodobały to koniecznie nas o tym poinformuj w komentarzu,  a my opracujemy kolejne ciekawe przepisy !

 

Aleksandra Kuszneruk
IG: @bajzel_na_talerzu

Aleksandra Kuszneruk

Skomentuj

Zostaw komentarz