fbpx
przepisy

Zdrowsza wersja tradycyjnych pierniczków

Święta już za niedługo i przygotowania idą pełną parą. Wiele z Nas, jako ozdobę na choinkę wiesza pierniczki. Jednak nie pieczemy ich tylko z myślą o tym żeby ładnie wisiały i zdobiły świąteczne drzewko, ale również po to, aby można było je spokojnie zjeść.  A jak wiadomo w czasie Świąt jemy dużo i niekoniecznie zdrowo. Każdy chce Nas poczęstować swoimi wypiekami i aż wstyd odmówić. A przecież nie chcemy robić przykrości mamie lub babci.



Dlatego postarajmy się aby chociaż pierniczki w Naszym wykonaniu były bardziej „fit” niż reszta posiłków.

Składniki:

  • 200 gram mąki pełnoziarnistej lub zmielone płatki owsiane
  • 100 gram mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody lub mleka (jej ilość będzie zależała od tego jak mąka będzie chłonęła wodę)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju: (kokosowy, rzepakowy lub roztopione masło klarowane)
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek miodu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki kakao



Mąkę, sól, przyprawę do piernika, kakao, sodę, proszek do pieczenia mieszamy w jednej miseczce i przesiewamy przez sitko.

Pozostałe (mokre) składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest suche możemy dodać odrobinę więcej wody lub mleka. Natomiast jeżeli ciasto będzie się  bardzo kleić do rąk należy delikatnie podsypać mąką. Wyrabiamy przez około 4 minuty.  Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i delikatnie lepiące.

Następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po upływie czasu wałkujemy na grubość około 3-4 mm i odpowiednią foremką wykrawamy. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.

Na brytfankę kładziemy papier do pieczenia i układamy ciasteczka.  Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez około 10-15 min.  Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jeżeli pieczesz pierniczki z myślą o zawieszeniu ich na choince, to przed pieczeniem za pomocą rurki do soku możesz na samej górze zrobić małe dziurki.

Na koniec dekorujesz według własnych upodobań i cieszysz się pięknym widokiem, zapachem a przede wszystkim cudownym smakiem zdrowych pierniczków.

Smacznego !

aneta_lifestyle

Przez wiele lat trenowałam wyczynowo pływanie i stąd wzięła się moja pasja do sportu oraz zdrowego stylu życia. Ponadto jestem instruktorem pływania i na co dzień pracuję, ucząc i trenując innych. Wiem również jak bardzo ważne jest bezpieczeństwo w wodzie - jestem ratownikiem WOPR oraz studentką kierunku Ratownictwo Medyczne. Moim największym osiągnięciem jest pierwsze miejsce w Ogólnopolskich Zawodach Uczelni Wyższych w Ratownictwie Medycznym. Z zamiłowaniem prowadzę lifestylowe konto na Instagramie, w którym dzielę się swoimi zainteresowaniami, przepisami oraz zdjęciami z dnia codziennego. Kocham podróżować i odwiedzać nowe kraje. W wolnych chwilach uwielbiam spacerować, gotować i testować nowe przepisy.

Skomentuj

Zostaw komentarz