Składniki na 2 porcje:
3 marchewki,
korzeń pietruszki,
1 dojrzała gruszka,
liść laurowy,
1–2 kulki gałki muszkatołowej,
5–6 dużych dojrzałych pomidorów lub puszka pokrojonych pomidorów bez skórki,
makaron razowy
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Marchew i pietruszkę obierz, przekrój na pół. Włóż do garnka wraz z liściem laurowym i gałką muszkatołową. Zalej wrzątkiem do przykrycia warzyw. Gotuj na małym gazie pod przykryciem, aż warzywa będą prawie miękkie (10–15 min). Po tym czasie dodaj obrane ze skórki pomidory lub pomidory w puszce. Gotuj jeszcze 5 minut, dodaj pokrojoną gruszkę, wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem razowym.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Różańskiej “Super Żywność, czyli superfoods po polsku”
Skomentuj