Składniki
• 500 g zielonego groszku mrożonego
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• ½ cytryny
• 1-2 łyżki śmietany kremówki
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• kawałek pora
• nieduży kawałek kapusty włoskiej
• przyprawy: pieprz, sól, kozieradka, liść laurowy, ziele angielskie-2 szt, natka pietruszki, suszony borowik
• 1/5 l wody
Sposób przygotowania
Do garnka włóż marchew, pietruszkę, pora, seler, kapustę, wlej wodę, dodaj 2 łyżki oliwy i przyprawy – zagotuj wywar jarzynowy. Gotuj go przez godzinę, następnie odcedź z warzyw i przypraw, dodaj zielony groszek, czosnek, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny – gotuj jeszcze przez 20 minut, a następnie zmiksuj. Podając, dodaj kleksa śmietany.
Wskazówka
Przygotuj więcej bulionu jarzynowego i zamroź w pojemniku lub zawekuj. Dzięki temu skrócisz przygotowanie większości zup.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla stawów. Wsparcie żywieniowe w chorobach reumatycznych Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk
Skomentuj