fbpx
przepisy zdrowa kuchnia

Zupa z batata i topinambura

zupa z batata



Tyopinambur nie jest  standardowym składnikiem polskiego menu. Tymczasem naprawdę warto włączyć go do diety. Zupa z batata i topinamura to idealna propozycja, w szczególności w mroźne, zimowe dni. 

Ze względu na dużą wartość odżywczą topinambur powinien być stałym komponentem naszej diety. Inulina i jej pochodne (fruktooligosacharydy), obecne w topinamburze, posiadają zdolność wzmacniania układu odpornościowego, przyczyniając się do wzrostu korzystnych dla organizmu człowieka bakterii probiotycznych. Włókna inuliny chronią jelito grube przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi. Polecany jest w diecie dla cukrzyków. Pomaga w normalizowaniu glikemii, a razem z pektynami i błonnikiem wspomaga oczyszczanie organizmu wiążąc szkodliwe związki i przyśpieszając ich wydalanie. Oprócz tego działa antystresowo i podnosi zdolność koncentracji. Topinambur nie jest jednak standardowym składnikiem polskiego menu. Jak włączyć go do diety? 

Zupa z batata i topinambura

Składniki

• 5-6 bulw topinambura
• 1 większy batat
• 1 cebula
• ¾ szklanki ugotowanej cieciorki lub cieciorki z puszki
• 1,5 l bulionu
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
• kiełki brokułu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

W garnku umieść oliwę, podsmaż. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Podsmaż. Wrzuć obrane i pokrojone bulwy topinamburu, cieciorkę oraz batat. Zalej bulionem (lub wodą) i gotuj do miękkości. Całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj niewielką ilość śmietany i ewentualnie posyp kiełkami brokułu.

 

Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności autorstwa Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca

 

 

Zdrowe Zdrowie

Promujemy zdrowy styla życia, który prowadzi do lepszego samopoczucia zarówno fizycznego, jak i psychicznego i duchowego. Dostarczamy wiedzy podpartej autorytetami dotyczącej utrzymania kondycji fizycznej i zdrowego odżywiania.

Skomentuj

Zostaw komentarz