Tyopinambur nie jest standardowym składnikiem polskiego menu. Tymczasem naprawdę warto włączyć go do diety. Zupa z batata i topinamura to idealna propozycja, w szczególności w mroźne, zimowe dni.
Ze względu na dużą wartość odżywczą topinambur powinien być stałym komponentem naszej diety. Inulina i jej pochodne (fruktooligosacharydy), obecne w topinamburze, posiadają zdolność wzmacniania układu odpornościowego, przyczyniając się do wzrostu korzystnych dla organizmu człowieka bakterii probiotycznych. Włókna inuliny chronią jelito grube przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi. Polecany jest w diecie dla cukrzyków. Pomaga w normalizowaniu glikemii, a razem z pektynami i błonnikiem wspomaga oczyszczanie organizmu wiążąc szkodliwe związki i przyśpieszając ich wydalanie. Oprócz tego działa antystresowo i podnosi zdolność koncentracji. Topinambur nie jest jednak standardowym składnikiem polskiego menu. Jak włączyć go do diety?
Zupa z batata i topinambura
Składniki
• 5-6 bulw topinambura
• 1 większy batat
• 1 cebula
• ¾ szklanki ugotowanej cieciorki lub cieciorki z puszki
• 1,5 l bulionu
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
• kiełki brokułu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
W garnku umieść oliwę, podsmaż. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Podsmaż. Wrzuć obrane i pokrojone bulwy topinamburu, cieciorkę oraz batat. Zalej bulionem (lub wodą) i gotuj do miękkości. Całość zmiksuj na gładki krem. Dodaj niewielką ilość śmietany i ewentualnie posyp kiełkami brokułu.
Przepis pochodzi z książki S.O.S. dla odporności autorstwa Katarzyny Olejniczak, Anny Piekarczyk i Łukasza Chajca
Skomentuj