Składniki
- 1 duża cukinia
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- kilka kosteczek półtwardego sera koziego
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- tymianek
- ostra papryka
- pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa myję. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki. Cukinię kroję w grube plastry. Czosnek obieram. Warzywa obtaczam w oliwie i przyprawach i piekę około 15 min w mocno rozgrzanym piekarniku. Do wywaru wkładam upieczone warzywa i blenduję na krem. Lepiej na początku nie dawać za dużo wywaru, ponieważ nie dodajemy warzyw skrobiowych, aby go zagęściły. Zupa powinna być lekko kremowa i zawiesista. Przelewam ją do czarek i dodaję kilka kostek pokrojonego sera.
Przepis pochodzi z książki Mikołaja Choroszyńskiego “Dieta MIND. Sposób na długie życie”.
Skomentuj